Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje > festivaly

Multižánrový tradiční festival THEATRUM KUKS jako oslava vítězství nad krizí (19.-23. srpna 2020)

Přijeďte se do Kuksu přesvědčit, že baroko není jízdou na mrtvém koni!

Redakce / 19.08.2020, Aktualizováno , Kuks
ZMĚNA PROGRAMU (edit 18. 8. 2020). Od 19. do 23. srpna můžete v Kuksu zažít divadelní představení, koncerty, taneční vystoupení, land-artovou instalaci, prohlídku nové galerie loutek, literární a taneční workshop a dokonce i Braunovy sochy ve virtuální realitě. Bude se zde konat multižánrový festival barokního a barokem inspirovaného umění THEATRUM KUKS. Tématem letošního ročníku je boj a vítězství.

FOTOGALERIE - Theatrum Kuks 2020

Letošní akce se podobně jako ty předchozí pokusí navázat na tradici Kuksu coby kosmopolitního uměleckého centra. Myšlenkou ostatně není pouhá rekonstrukce zažitých barokních forem, ale naopak hledání toho, co nám baroko může nabídnout v dnešní době.


Program festivalu najdete na webu THEATRUM KUKS

Předprodej vstupenek probíhá přes síť GoOut, 15 představení je však zdarma

Aktuality týkající se festivalu najdete na Facebooku THEATRUM KUKS

Žánrová všehochuť v 5 intenzivních dnech

Festival jako obvykle měla zahájit premiéra hry souboru Geisslers Hofcomoedianten, tentokrát „odpadkově-úpadkové eko komedie“ LK3P 2: Zelenavý ptáček na motivy známého textu Carla Gozziho, a koncert skupiny Aftas y levadura kombinující barokní hudbu s jazzem a vlivy Latinské Ameriky.

Změna v programu (aktualizace 18. srpna 2020)

Dva dny před začátkem festivalu však jeden z herců, který je nezbytnou součástí chystané premiéry, utrpěl úraz, a premiéra je tak budeme přesunuta. Na slavnostním zahájení vás proto čeká starší (ale pořád dobrý) kousek od Geisslerů - lesní erotická němohra V borůvčí.

Slíbenou premiéru Zelenavého ptáčka se pokusíme přesunout na poslední den festivalu, tedy neděli 23. srpna. Dostanete tak exkluzivní příležitost zhlédnout oba díly příběhu po sobě - jak totiž možná víte, nová hra navazuje na představení Láska ke třem pomerančům (LK3P 1), které uvedeme na festivalu právě v neděli. 

Stále však platí, že v pěti dnech se v Kuksu odehraje žánrová všehochuť, během níž si na své přijde opravdu každý. Milovníci klasické barokní hudby mohou zavítat na koncerty souborů Capella Ornamentata, Akademie staré hudby Brno či Pro Arte Bohemica či Delizie Musicali. Nadšenci do divadla mohou krom mnoha dalších inscenací Geisslers Hofcomoedianten zhlédnout takové lahůdky, jakými je například „myslivecká romance“ s akrobatickými prvky Lov, kterou předvede uskupení Bratři v tricku & Holektiv, nebo němá upomínka na šedesátá léta od umělecké skupiny Vi.tvor nazvaná Lázně. Mimo to se můžete těšit na stálé hosty festivalu Ensemble Damian s operou La Psiche, věhlasnou barokní tanečnici Andreu Miltnerovou, která předvede svůj tanec smrti přímo v hrobce hraběte Šporka, diskuse s odborníky na barokní témata či znamého literárního historika Martina C. Putnu, který předvede, že zpívat se dá O smrti i vesele!

Literární a taneční workshop

Na pozadí festivalu proběhnou dva umělecké workshopy, literární s Reném Nekudou a taneční s Andreou Miltnerovou, jejichž výsledek mohou hosté zhlédnout v rámci programu. Miltnerová se zaměří na spojení barokního tance s moderními poznatky o lidském těle a na závěr workshopu zatančí se svými žáky na terase hospitálu Kuks. Nekuda zase podpoří účastníky svého workshopu v hledání autorské inspirace v okolí Kuksu a připraví je na závěrečné autorské čtení.

Potřetí se v rámci festivalu uskuteční také projekt tzv. rezidencí; jedněmi z rezidentů je již zmíněné uskupení Aftas y levadura, druhým Vojtěch Žák Leischner, který se rozhodl oživit sochy Matyáše Brauna animací ve virtuální realitě. 

Tématické výlety - po stopách věčného národa

Součástí festivalu bude již tradičně také tematický výlet. Letos povede po stopách židovské historie z Kuksu přes Vlčkovice a údolí Bokouš až do Velké Bukoviny a jeho součástí bude loutkové představení, koncert v jidiš, kratochvilná píseň o drozdovi hraběte Šporka a přednáška o židovské kultuře v období baroka. 

A proč utíkáme z Kuksu? „THEATRUM KUKS usiluje o navrácení živého umění do kukského údolí a následuje tak ideu, s níž přišel před třemi sty lety jeho zakladatel, hrabě F. A. Špork. Jeho působení však již tehdy překročilo hranice Kuksu a zanechalo stopy i v okolní krajině. V nedalekém Novém lese vytesal Matyáš B. Braun na jeho objednávku Betlém do kamene, v údolí Bokouš, kde Špork chytal ptáky, zase stávala socha ďábelského Fitzli-Putzliho a vzrostlé buky zde zdobily reliéfy a verše,“ přibližuje smysl výletů po okolí ředitelka festivalu Kateřina Bohadlová.

Otevření Galerie loutek Jiřího Nachlingera

Dalším lákadlem letošního ročníku je nově otevřená Galerie loutek Jiřího Nachlingera v kukském Comoedien Hausu, kde také proběhne řada představení. Nachlinger zde vytvořil expozici nazvanou “Braunova socha loutkou”, která, jak již název napovídá, vzala inspiraci v barokních sochách a navrátila jim pohyb. Svou loutku zde má samozřejmě i kukský mecenáš: sám hrabě Špork. Projekt navazuje na tradici kukského a obecně východočeského loutkářství, které je mimo jiné zařazeno mezi kulturní dědictvcí UNESCO.

Shrnutí roku 2019 (videostřih z proběhlých akcí)

Kristýna Kutnarová

Theatrum Kuks

Související články
Bylinková zahrada v Kuksu zažila večerní divadlo i zahradní slavnost. Theatrum Kuks byl zahájen
Trpaslíci jsou zpět na louce v Kuksu. Festival Theatrum Kuks byl zahájen.
“Je to všechno dílo jedné obrovské náhody, jako život sám,” říká o vzniku festivalu Theatrum Kuks jeho programový ředitel Petr Hašek
Související odkazy
Program Theatrum Kuks na rok 2020
 
Vaše komentáře

Přečteno 1139x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi