Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika > Komunální volby 2018

Jak hodnotili výsledky voleb zástupci jednotlivých volebních stran ve Dvoře Králové

Redakce / 7.10.2018, Dvůr Králové nad Labem
Ještě v sobotu 6. října odpoledne jsme se zeptali lídrů, případně úspěšných kandidátů volebních stran ve Dvoře Králové na jejich zhodnocení výsledků voleb. Přinášíme vám je nyní k nedělní ranní kávě.

Zajímavostí také je, že průměrný věk dvorských zastupitelů se zvýšil o jeden pouhý rok - z 45,6 roku (údaj roku 2014) na 46,67 roku. Nejstarším zastupitelem se stal opět Jaroslav Kratěna (71 let), naopak nejmladším zastupitelem je Ota Černý (31 let). Nejmladší zastupitelkou v roce 2014 byla Jana Špačková.

Graf: počet míst v zastupitelstvu jednotlivých volebních stran v letech 2010-2018















Jan Jarolím (ANO 2011 - 42,43 %)

„Výsledky voleb jsou pro nás nastavené zrcadlo - vidíme ty 4 roky, které jsme na radnici absolvovali. Něco jsme tu udělali a výsledky voleb jsou pro nás jasný pozitivní signál, že jdeme správným směrem. Obrovské poděkování patří všem, kteří přišli a tento signál nám vyslali. Je to na druhou stranu velký závazek. Co se týče vzniku koalice, máme jednodušší pozici, můžeme si diktovat. Ještě jsem to s kolegy neprobíral, ale umím si představit i poměrně širokou koalici, nemusí to být jen těsná koalice. Záleží, jak vysoké požadavky budou mít ostatní strany a já nechci nikoho vylučovat.”

ANO 2011 Dvůr Králové si polepšila o 3 křesla v zastupitelstvu. Do něj tak zasedne i 10. člověk z kandidátky - Jaroslav Kratěna, který stejně jako Pavel Kraus „přeběhl” do ANO ze zaniklého sdružení nezávislých kandidátů - oba se opět stanou zastupiteli. Podobný kousek se podařil i Martě Peškové Staníkové, ředitelce knihovny, která v minulém volebním období zasedala jako nováček v zastupitelstvu za ČSSD, v dalším však zasedne již za DKoalici. 


Vyjádření k volebním výsledkům členů ODS (17,10 %) se nám dnes nepodařilo získat. Dodáme je později.
ODS bude mít po ANO v dvorském zastupitelstvu největší počet členů, a to 4.


Veronika Tomková (DKoalice - 14,6 %)

„Jsme spokojení, mohlo to dopadnout líp, to třetí místo není neúspěch. Čtyři nebo 5 míst v zastupitelstvu by byl úspěch. Na výsledcích se projevilo, že se za ty 4 roky toho hodně udělalo a lidé za to ocenili ANO, tedy starostu a místostarosty. DKoalice nebyla tolik vidět i proto, že je to nová značka, kterou voliči ještě nemusí vnímat. Co se týče koalice, už jsme s ANO spolupracovali a je to vidět i na jejích výsledcích voleb, jinou alternativu bych nutně nevyhledávala. Jsem případně připravená nastoupit na post místostarostky.”

DKoalice vznikla spojením TOP09 a původního uskupení Šance pro Dvůr (KDU-ČSL a Zelení). Dohromady by měli v minulém období v ZM 4 křesla, nyní získali 3.

Dušan Kubica (ČSSD 10,37 %):

„Je tu jednoznačný vítěz, který má značku, která funguje. Je to pro mě překvapení. ČSSD má aktuálně špatnou značku, nedostali jsme téměř žádné stranické hlasy, získali jsme hlavně individuální hlasy. Celou naši kandidátku lidé zaškrtli výjimečně. I tak chci poděkovat všem, kdo nás podpořili.”

ČSSD přišla oproti minulým volbám o 3 hlasy, v práci v zastupitelstvu pokračuje pouze Dušan Kubica a Luděk Krýza. Poté, co byla Edita Vaňková v roce 2008 zvolena první starostkou města Dvůr Králové a na pozici starostky strávila 6 let, nedostala v letošních volbách dostatečný počet hlasů ani jako člen zastupitelstva.


Ota Černý (Česká pirátská strana - 7,31 %) - skokan těchto voleb

„Jsem trochu překvapený. Dnes jsem byl celý den v práci, neměl jsme prostor sledovat průběh výsledků. Když bylo spočteno 70 %, tak jsem se už chystal pogratulovat našemu lídrovi. Po sečtení všech hlasů začali lidé volat mě. Svůj mandát jsem přijal a děkuji těm, kdo nás podpořilli. Oslovili jsme zřejmě spíše mladé lidi, nebyla to tak masivní kampaň, čekali jsme 2-3 zastupitele, od 15 do 20 procent hlasů. To se sice nepodařilo, ale i tak doufám, že se zrealizují připravené projekty. Velký podíl na mém vítězství má zřejmě i má účast na předvolební debatě, které se nemohl lídr Jiří Prouza účastnit. 
Co se týče možné koalice, očekával jsem, že ANO bude silný kůň, měli důraznou kampaň a opírali se o věci, které rozjeli. Případnou koalici musíme domluvit s lídrem. Osobně nepodporuji Babiše, ale s naším starostou vycházím dobře a mám s ním již rozjednanou spolupráci ve svém oboru.”

Ota Černý, stejně jako Česká pirátská strana, jsou ve Dvoře Králové nováčkem. Ota Černý měl na kandidátce až 4. pozici, přesto se stal 683 hlasy jediným zastupitelem této strany. ve Dvoře Králové. Jiří Prouza, lídr dvorské kandidátky, získal 574 hlasů. 


Vítězslav Šturma (Východočeši - 8,17 %)

„Nečekal jsem, že ODS takto posílí. My jsme zklamaní a bereme to jako prohru. Pouze jedno místo v zastupitelstvu nás nepotěšilo. Uvidíme, jestli se s námi někdo bude bavit o spolupráci - v opozici či koalici. Je brzy na to předvídat, jestli máme šanci se stát někomu partnerem. Jsme ochotní se účastnit koalice - s kýmkoliv, kdo bude pracovat pro město, politická příslušnost je mi cizí. Rád bych vytvořil skupinu zastupitelů, takovou, aby tam byli všichni komu jde o město a ne politickou příslušnost.
Budu se ale snažit prosazovat body, které jsme měli v programu a informovat občany o dění v zastupitelstvu. Budu pracovat tak, aby za 4 roky byla naše práce viditelnější a lidé věděli, že nám mohou věřit.”

Východočeši obhájili 1 post zastupitele, který patřil v minulém období Nasiku Kiriakovskému.

Kateřina Sekyrková

Související články
Výsledky komunálních voleb na Královédvorsku (5.-6. října 2018)
Koaliční smlouva ve Dvoře Králové čeká na podpis, ve čtvrtek se koná ustavující zastupitelstvo
Vaše komentáře

Přečteno 2387x
 
Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival