Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika > Komunální volby 2022

Jiří Hlavatý zvažuje sestavení nové kandidátky do komunálních voleb

Redakce / 10.11.2021, Politika - Služby občanům
Ing. Jiří Hlavatý, majitel textilky JUTA ve Dvoře Králové, bývalý senátor a krátce i poslanec za hnutí ANO, ve svých 73 letech zvažuje, že bude v následujících komunálních volbách kandidovat na starostu města.

Dle komentátora Vlastimila Weinera z ČT se prý "svěřil svému okolí s tím, že by mohl sestavit kandidátku z manažerů a zaměstnanců svých závodů".

Jiří Hlavatý je jeden z nejbohatších Čechů, EY Podnikatel roku 2013 České republiky a člověk, který již sestavil jednu úspěšnou kandidátku  - a to pro hnutí ANO 2011 ve Dvoře Králové v roce 2014. ANO 2011 je od té doby v čele města Dvůr Králové již víc než 7 let. 

Sám Hlavatý naposledy kandidoval jako nestraník nominovaný hnutím ANO 2011 v doplňovacích volbách do Senátu v lednu 2018. Tehdy v druhém kole prohrál se starostou města Vrchlabí - Janem Sobotkou. V roce 2014 volby do Senátu ve druhém kole vyhrál nad Adolfem Klepšem. Poté však úspěšně kandidoval do Poslanecké Sněmovny a přišel tak o post senátora. Svého poslaneckého mandátu se vzdal a znovu po víc než 3 letech kandidoval do Senátu. 

I Tomáš Baťa byl starostou

Požádali jsme o vyjádření pana Hlavatého k jeho předvolební iniciativě a dostali jsme odpověď v podobě citace z knihy Tomáš Baťa zblízka od Pavla Hajného (str. 182, 183 a 184). Na těchto stránkách je popsán stav komunální politiky ve Zlíně před rokem 1923. 

"Ve Zlíně to byla především lokální politika. Schylovalo se ke komunálním volbám a stávající radnice pod vedením komunisty Nováka, byla větší a větší brzdou dalšího rozvoje fabriky. Baťa byl přitom svými daněmi největším zdrojem zlínských financí už nyní. ….

…Byly to tedy klacky házené pod nohy rozvoji firmy a tedy i města, co Tomáše přimělo uposlechnout opakovaných rad a vstoupit přece jen i do politiky. 

Příkladem mohla být jeho marná žádost o povolení k přeložení veřejné cesty, tak, aby mohl továrnu rozšířit o dvě další budovy. I ona veřejná polní cesta přitom vedla po jeho pozemku a náklady na její přeložení o několik metrů dál by byl zaplatil Baťa. …

…Obecní volby byly vypsány na září 1923 a Tomáš k nim dal sestavit kompletní kandidátku ze zaměstnanců firmy Baťa. Když ale zjistil, že ho v ní dali logicky na první místo, přikázal, aby jej přesunuli až na konec. Ale spokojen nebyl ani když se našel na dvanáctém místě z patnácti a sám se přepsal až na to patnácté prakticky nezvolitelné. Že by totiž baťovci z celkem třiceti mandátů získali hned napoprvé přes polovinu, tedy více než patnáct míst, nebylo pravděpodobné. 

Tomáš však hodlal zvítězit na celé čáře a podle toho i riskoval. Vyhlásil, že pokud by zůstal na dvanáctém místě a někdo z jeho kandidátky až pod ním, neprošel, nehodlá být starostou. Bez všech – řekl – by nemusel dokázat splnit, co slíbil, prosadit v obci své předvolební cíle.  …..

… Předvolební boj byl ostrý a vášnivý a protivníci využili, ba zneužili kde čeho. Proti Baťovi se vytahovaly smyšlené nebo pokřivené události, jako argumenty posloužila i zcela nesmyslná tvrzení. Stačilo si jich nevšimnout – nebo je jen přehlédnout – a už sehrály krajně neblahou roli. 

Volební výsledky byly nicméně pro dosavadní vedení radnice zdrcující: k překvapení všech získal Baťa dokonce celkem sedmnáct míst."

Tomáš Baťa se stal v roce 1923 starostou města Zlína a byl jím až do své předčasné smrti v roce 1932. Tehdy ho nahradil na pozici starosty jeho nejbližší spolupracovník Dominik Čipera, který zároveň patřil k nejvyššímu vedení Baťových závodů. Jeho působení ukončily až politické zvraty po skončení druhé světové války. (zdroj)


Proč plánuje Jiří Hlavatý sestavit již druhou kandidátku na komunální úrovni? 

Ačkoliv v roce 2014 poslal díky své iniciativě do vedení města v politice většinou nezkušené lidi, sám se do jejich čela nepostavil. Dle zaslaného vyjádření může nyní tento krok považovat za chybu. Je možné, že je nespokojený se současným vedením, kdy 3 zástupci z ANO jsou zároveň v užším vedení města (starosta +2 pozice místostarostů). 

Jeden z tehdejších radních a členů hnutí ANO - Jan Kříž, se dokonce během prvního volebního období hnutí ANO na dvorské radnici stal ředitelem realizace investic a projektů firmy Karsit. Právě tehdy Karsit koupil od města průmyslovou zónu ve Zboží, o kterou projevila zájem i JUTA, a měl v plánu zde postavit továrnu. Karsitu se zde však nakonec nepodařilo získat stavební povolení pro svůj projekt. Na podzim 2021 se tyto pozemky této průmyslové zóny řešily na zastupitelstvu v rámci změny územního plánu

Kateřina Sekyrková

Zdroj: Twitter, tomasbata.org, mudk.cz

 

 
Vaše komentáře

Přečteno 1590x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival